Met twee zetels in de gemeenteraad
Hilde Glessner (Horn)
Sinds 2004 woont Hilde in Horn, samen met twee andere dames. Ze vormen zogezegd een woongemeenschap. Op zich is dat nog steeds bijzonder, maar wel heel erg passend in een tijd dat we meer voor elkaar moeten zorgen en naar elkaar omzien. Ze zegt meer mensen te gunnen een dergelijke te stap zetten.
Hilde groeide op in Oostelijk Zuid-Limburg in een mijnwerkerswijk, waar in een kleine arbeiderswoning drie generaties met elkaar leefden op een paar vierkante meter.
“Wij waren arm, maar dat was iedereen in de wijk en we hielpen elkaar daar waar dat nodig was.”
Toen haar vader in 1962 stierf was Hilde elf jaar. Er waren toen nog geen sociale voorzieningen, haar moeder was genoodzaakt om werk te vinden en zodoende haar gezin te kunnen onderhouden.
“Moeder heeft hemel en aarde bewogen om haar kinderen toegelaten te krijgen op een middelbare school zodat ze de kans kregen om te studeren.”
Voor arbeiderskinderen was dat in die tijd haast onmogelijk, die gingen naar de huishoudschool of de LTS. Het is haar gelukt en ze konden nadien inderdaad doorstromen naar het HBO. “Ik ben haar daar nog steeds erg dankbaar voor.”
Vanaf haar achttiende jaar tot in 2015 is Hilde werkzaam geweest in allerlei functies (van uitvoerend tot leidinggevend en bestuurlijk niveau) in de sectoren zorg en welzijn. Haar opleidingen en universitaire studies deed ze in eigen tijd en met eigen middelen.
In 2004 startte zij een eigen adviesbureau voor organisatievraagstukken, kwaliteitszorg en coaching.
Na haar pensioen werd zij door diverse organisaties en verenigingen gevraagd om hen bestuurlijk te ondersteunen. Dat heeft er toe geleid dat ze bestuurlijk en uitvoerend actief is in een veelheid van organisaties op het gebied van zorg en welzijn, zowel lokaal, regionaal, provinciaal als landelijk.
In april 2021 ontving ze – uit handen van burgemeester Schmalschläger – een koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) als waardering voor al het werk dat zij – zowel professioneel als ook vrijwillig – heeft geleverd. “Daar ben ik natuurlijk uitermate trots op. Mijn moeder die helaas in 2010 overleed zou zeggen: Kind….dat heb je ook verdiend! Feitelijk draag ik die onderscheiding ook aan haar op, want zij heeft het mede mogelijk gemaakt dat ik van een dubbeltje een kwartje kon worden maar ook om zelfredzaam te zijn.”
Hilde heeft op veel plaatsen in Nederland geleefd en gewoond, maar de langste tijd van haar volwassen leven in Horn.
In 2016 kwam zij via de PvdA in aanraking met de politiek in Leudal en in de Provincie Limburg. De PvdA deed in 2018 niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Leudal. In de aanloop naar die verkiezingen ontstond er een samenwerking met een andere linkse partij: Progressief Leudal. Eind 2017 mondde de samenwerking uit in de oprichting van een nieuwe linkse partij: Progressief Akkoord Leudal (PAL). Het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen was dat PAL twee zetels in de Raad had verworven. De twee raadsleden konden voortvarend aan de slag met hun linkse idealen.
“Uiteraard hoop ik dat ook de verkiezingen van 2022 tot een zelfde of zelfs nog beter resultaat zullen leiden en we weer verder kunnen bouwen aan een krachtige en duurzame Leudalse samenleving. Ik ga er in ieder geval weer voor, ditmaal als lijsttrekker!”
Richard Verheul (Heibloem)
Politiek gezien draait hij al een poos mee. “Wat ouder zijnde dan de meeste lokale politici denk ik voldoende alertheid te kunnen opbrengen om de belangen van de oudere generatie te kunnen verwoorden, maar als ooit pedagogisch opgeleide ook zicht te hebben op de noden en problemen van de jeugd.”
Als fractievoorzitter van de éénmansfractie Sociaal Leudal ging hij uit van een politieke visie die nauwelijks anders was dan die van Progressief Akkoord Leudal. Het was dan ook vanzelfsprekend om vaak gezamenlijk op te trekken in de gemeenteraad van Leudal.
Met zijn achtergrond als lid van GroenLinks lag het voor de hand om die samenwerking bij de verkiezingen voor de nieuwe Raad nog duidelijker voort te zetten. Het had volgens Richard geen zin om een nieuwe splinterpartij aan het palet partijen in Leudal toe te voegen.
Richard staat politiek voor de milieu-agenda van Glasgow, maar houdt er rekening mee dat die lokaal vertaald moet worden. Ook is hij overtuigd voorstander van een sociale aanpak, waarin met name mensen die het niet breed hebben, of onder de armoedegrens leven, kansen moeten krijgen om volwaardig mee te doen in onze samenleving. “En dus dienen we ook in Leudal de kloof tussen rijk en arm binnen onze mogelijkheden te slechten.”
Voor kinderen in een armoedesituatie wil Richard zich blijven inzetten, zodat ze gelijkwaardig aan hun leeftijdsgenoten kunnen meegenieten van alle voorzieningen die er zijn. Richard heeft die inzet in de afgelopen jaren getoond als wethouder, in de Raad en ook thans in de Stichting Leergeld.
Op het gebied van de kunsten en de cultuur is hij al levenslang actief.
“Ik ben jarenlang actief geweest in de filmwereld. En nu ben ik de trotse programmeur van het Leudalse Filmhuis, helaas lang gesloten vanwege de corona-pandemie.”
Buiten deze privé-activiteit gaat zijn aandacht uit naar mensen die fysiek of verstandelijk onze zorg nodig hebben. Ook omdat die zorg erg dichtbij kan komen.
Henny Meewis (Baexem)
Henny kwam ter wereld in Heythuysen, waar zijn ouders een bakkerij, winkel en café op de Walk hadden. Na zijn HBS-A tijd heeft hij de Pedagogische Academie in Roermond gedaan, maar niet helemaal afgemaakt.
In 1975 begon Henny als ambtenaar bij de toenmalige gemeente Baexem, later bij de gemeente Heythuysen op de afdeling Financiën. Hij was betrokken bij het opstellen van de gemeentebegroting en was daarnaast beleidsmedewerker onderwijs. Bij de start van de nieuwe gemeente Leudal heeft hij ervoor gekozen om met vervroegd pensioen gegaan.
Het functioneren van de lokale politiek heeft altijd zijn interesse gehad. Als ambtenaar was hij altijd present op de raadsvergaderingen.
Henny is sociaal-democraat in hart en nieren. Hij is lid van de PvdA en tevens lid van de lokale politieke partij PAL, waarvoor hij sinds 2019 lid is van de commissie Bestuur en Middelen in Leudal.
Henny wil zich inzetten voor de behartiging van het algemeen belang van de lokale gemeenschappen in alle 16 kernen van Leudal.
Zijn leidraad hierbij is drieledig: onderlinge solidariteit tussen de inwoners, het tegengaan van ongelijkheid én het krijgen en pakken van kansen. Hij wil een rechtvaardig en op menselijke maat toegesneden gemeentelijk beleid bewerkstelligen in de lokale politiek.
In zijn vrije tijd heeft Henny geruime tijd bestuursfuncties vervuld bij drie plaatselijke verenigingen, waarvan 17 jaar als secretaris van Fanfare Aurora te Baexem.
Jeroen Brokx
Jeroen werd geboren in Sprang-Capelle en woonde achtereenvolgens in Reuver, Venlo en Nijmegen. Hij studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Daarna verhuisde hij naar Den Haag waar hij bij verschillende overheidsorganisaties werkzaam was alvorens antiquair te worden. Antiek was altijd al zijn grote passie. Dat laatste bracht hem naar Horn: daar stond de voormalige Drukkerij Timmermans te koop. Een mooi pand op een prachtige locatie voor zijn bedrijf.
Het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering en het voor iedereen mogelijk maken om de omslag naar een minder milieu belastend leven te maken, zijn wat hem beweegt. Dat geldt tevens voor de onontkoombare transitie naar een volledig biologische landbouw.
Voor het overige is Jeroen gespecialiseerd in het responsief, dienstbaar, effectief en efficiënt inrichten van overheidsorganisaties, zoals gemeenten. Het matig functioneren van onze gemeente is een mooi aanknopingspunt om die vaardigheid in te zetten.
In zijn vrije tijd fietst en wandelt Jeroen graag. Voorts houdt hij van debatteren en volgt hij de lokale politiek op de voet. Lange tijd was hij actief bij de Fietsersbond en hoopt dat binnenkort ook in het Leudalse weer op te kunnen pakken. Het verbeteren van de verkeersveiligheid heeft daarbij zijn bijzondere interesse.
Truus Manders-Scheres
Truus heeft al lang een grote betrokkenheid bij de progressieve, lokale politiek. In de voormalige gemeente Hunsel was zij raadslid en wethouder voor Keerpunt ’92, een voorganger van Progressief Akkoord Leudal.
Na haar werkzame leven in het onderwijs was zij een van de medeoprichters van de Stichting Edumare. Deze maakt onderwijsprojecten en organiseert fantastische belevingstochten, exposities en wandelingen. Naast het werk voor deze stichting is zij actief in de Heemkundevereniging Hunsel en de Stichting Drie Eigen, die vecht voor behoud van het grensoverschrijdend natuurgebied Vijverbroek. Bij PAL is zij actief als lid van de klimaatwerkgroep en voorts is zij bestuurslid. Landelijk is zij lid van GroenLinks.
Hans Camp
Hans woont in Roggel en is al lang lid van de PvdA Leudal.
De politieke interesse van Hans bestrijkt twee aandachtsgebieden: aan de ene kant eerlijk delen en gelijke rechten voor iedereen, en aan de andere kant de zorg voor onze natuurlijke leefomgeving. Hij wil ingewikkelde klimaatdoelen graag vertalen naar praktische activiteiten. Hij geniet ervan om samen met anderen buiten bezig te zijn.
Het eerlijk toekennen van subsidies aan verenigingen is voor hem een belangrijk aandachtspuntpunt.
Thieu Munnecom
Thieu is geboren en getogen in Neeritter. Hij heeft een enorme staat van dienst als het gaat over de lokale politiek en gemeenschapsontwikkeling. Als inwoner van Neeritter heeft hij in verschillende partijen gezeten, die leidden tot Progressief Leudal. Thieu was commissielid in de Commissie Fysiek. Hij volgt de fractie- en raadsvergaderingen en is breed geïnteresseerd.
Hij is sociaal bevlogen en wil beleid om klimaatverandering tegen te gaan op lokaal niveau handen en voeten geven.
In 2007 ontstond door gemeentelijke herindeling de Gemeente Leudal. Het is van belang dat onze gemeente de komende raadsperiode eindelijk goed en dienstbaar gaat functioneren.
Samen dingen ondernemen in lokale verenigingsverband en elkaar verder helpen is zijn passie. Zo is hij onder andere actief bij:
* Stichting Edumare. Deze zet zich in voor educatieve cultuur en natuurlijke projecten in de naaste omgeving
* Werkgroep bouw van het toekomstig dorpshuis te Neeritter inclusief de totale projectgang
* Comité van het ”Itterke” (jaarlijkse uitreiking baanbrekend werk in de samenleving van Neeritter)
* Werkgroep behoud grensoverschrijdend natuurgebied Vijverbroek
Zijn hobby’s zijn:
* Rondleidingen geven in zijn geliefde mooie dorp Neeritter dat een rijke cultuurhistorie en geschiedenis kent. Voor wie een rondleiding wil boeken: Thieu is te bereiken op 0475 565863
* Zingen: lid van het zangkoor de Grenszangers
* Begeleider schooltuintjes van een basisschool in het dorp
* Wandelen, tuinieren, sport in het algemeen en fietsen op de racefiets
Pieter Beerens
Pieter werd in 1944 geboren in Hoensbroek. Na de middelbare school en een diensttijd van twee jaar studeerde hij rechten in Nijmegen. Daar was hij tevens in verschillende functies aan de universiteit werkzaam.
In 1984 verhuisde hij naar Gulpen en startte in Maastricht met de opzet van samenwerking en afstemming voor integrale aanpak van Jeugdzorg binnen een landelijk project (VTO). Door stopzetting van de landelijke subsidie kwam hieraan in 1996 een einde. Sinds 1990 woont hij in Ittervoort.
Vanaf 1960 heeft Pieter allerlei ondernemingsactiviteiten ontwikkeld, waaronder het opstarten van een KI-station en spermawinstation voor stamboekpaarden in Z-Limburg, maar ook de juridische advisering en behandeling van klachten voor bedrijven. Vanaf 1996 heeft hij veel vakbondswerk verricht, binnen de vakbond, maar ook als FNV-vertegenwoordiger in de Ontslag Adviescommissie van UWV namens de vakbond. Pieter nam deel aan het overleg met de Raad van Bestuur van Centrum voor Werk en Inkomen, later UWV. Veel van zijn werkzaamheden hielden verband met cliëntenparticipatie en cliëntenraden, waaronder Stichting Comité Vrouwen in de Bijstand en Stichting De Pijler. Ook had Pieter twaalf jaar zitting in het dagelijks bestuur de Kamer van Koophandel in Limburg en was hij bestuurslid van C2C Expolab in Venlo, dat circulaire projecten ondersteunt.
Pieter zet zich in voor een fatsoenlijke sociale zekerheid, zonder lapmiddelen, voor de bescherming van achtergestelde mensen en voor een betere scholing van iedereen, van meet af aan.
In Ittervoort is hij lid van het Gemengd Zangkoor VIVACE en is bestuurslid van zowel het gemeenschapshuis C.C. De Mortel en van de Senioren Vereniging Ittervoort.
Pieter Hengeveld
Pieter woont reeds 44 jaar in Heythuysen. Muziek is zijn passie. Zijn gehele werkzame leven werkte hij bij orgelbouwbedrijf Verschueren. Na zijn pensionering heeft hij voor eigen rekening nog een groot orgel gebouwd. Pieter is actief lid van meerdere zangkoren en een muziekensemble. Voorts is hij organist in Heythuysen. Binnen PAL zorgt hij voor een vrolijke noot. Pieter is lid van de PvdA.
Pieter van de Ven
Pieter werd geboren in Breda. Na een opleiding tot leraar wiskunde gaf hij een achttiental jaren les aan diverse middelbare scholen in Breda.
Als vrijwilliger was Pieter penningmeester van het Bredase Jeugd- en Jongerencentrum en bestuurslid van de Wereldwinkel.
In 1968 was hij aanwezig bij de oprichting van de PPR (een voorloper van GroenLinks) in Dronten.
In 1976 verhuisde hij naar Lelystad, waar hij deelnam aan het middenschoolproject. Een jaar later gaf hij leiding aan de start van de “moedermavo”. Deze groeide uit tot de School voor Volwassenen in Flevoland, waarvan Pieter ruim vijftien jaar directeur was. In Lelystad was hij bestuurslid van de plaatselijke wereldwinkel. Ook was hij er zes jaar gemeenteraadslid voor GroenLinks.
Na zijn pensionering verhuisde hij met zijn gezinsleden naar Hunsel, waarvan ze nooit spijt hebben gehad. Zij wonen er nog altijd met veel plezier, achttien jaar alweer.
In de afgelopen tien jaren is Pieter voorzitter van de seniorenvereniging en lid van de Dorpsraad geweest. Vanaf het begin sloot hij zich aan bij Progressief Leudal.
“Als warm voorstander van een zo breed mogelijke samenwerking op links juich ik deze in PAL van harte toe. Voor mij is duurzaamheid het belangrijkste punt omdat dit in wezen alle facetten van de samenleving omvat.”
Ruud Muller
Ruud Muller is in 2012 lid geworden van Progressief Leudal en heeft direct de functie van secretaris aanvaard. Hij heeft deze functie bekleed tot Progressief Leudal is over gegaan naar de huidige politieke partij Progressief Akkoord Leudal in oktober 2017. Hij heeft de functie van secretaris bekleed tot 2018. Hierna is hij gekozen tot voorzitter van de huidige partij. Ruud vindt het een fijne club mensen, die met elkaar in de fractievergaderingen in alle openheid en luisterend naar elkaars argumenten tot goede discussies komen. Ruud heeft de overtuiging, dat dezelfde sfeer en openheid ook na de verkiezingen zal voortduren. Tot slot wat de partij hoog in het vaandel heeft: “Je doet dit niet alles voor je zelf en de partij, maar voor de gemeenschap”.
Peter Vennekens
Peter kwam ter wereld in Neer, alwaar hij woont. Hij ging naar Bisschoppelijk College Roermond en studeerde aan diverse HBO-instellingen. Hij heeft in zijn werkzame leven gewerkt voor meerdere gemeenten, waaronder de Gemeente Leudal. Peter is landelijk lid van GroenLinks.
Zijn huidige vrijwilligerswerk is veelzijdig:
· Adviesraad Sociaal Domein Leudal
· Bestuurslid bij Gemeenschapshuis de Haammaeker
· Secretaris bij Nationale Vereniging de Zonnebloem, afdeling Neer
· Adviseur van Stichting Duurzaam Neer en Omstreken.
· Ambassadeur Limburg bij Roze 50 Plus Nederland
· Regenboogambassadeur bij COC Limburg
· Lid bij Netwerk Regenboog FNV
· Bestuurslid bij Lokaal FNV Midden-Limburg
· Projectmanager bij Amnesty International Regio Brabant-Limburg
Wat hem drijft zijn onder andere: rechten van de mens, respect voor de diversiteit & inclusie in de samenleving -ook op het werk-, terugdringen van de nog steeds toenemende inkomensongelijkheid, een betrouwbare overheid die de algemene beginselen van behoorlijk bestuur in woord & daad naar letter & geest in acht neemt en een beter milieubeleid. Voorts is Peter groot liefhebber van cultuur.
René Camp
René woont in Ell en werkt bij de gemeente Roermond als projectleider groen en natuur. Hij geniet van de natuur, het buitenleven en van mooie landschappen.
De gemeente Leudal heeft veel mooie natuur en prachtige landschappen.
René vindt dat deze behouden moeten blijven. Deze staan de laatste jaren onder druk, er gaan veel dingen niet goed. Hierin moet verbetering komen. Daarvoor wil hij zich sterk maken.
Als vrijwilliger is René penningmeester van de paardensportvereniging De Paardenvriend in Ell. Tevens is hij lid van de handboogschutterij “De Grensschutters” te Haler.
Joost van der Stappen
Joost van der Stappen is lijstduwer. In 2006 was hij het eerste raadslid van Progressief Leudal, dat als voorganger Keerpunt 92 kende. In 2013-2014 was hij voorts wethouder voor Progressief Leudal (sociale werkvelden). Momenteel is hij de fractievoorzitter van de twee zetels sterke fractie van Progresief Akkoord Leudal.
Joost was eerder bestuurslid van Harmonie Sint Lucia Neeritter. Hij is momenteel bestuurslid van Stichting Edumare en Stichting de Drie Eigen.
In zijn werkzame leven is Joost zelfstandig adviseur en projectleider. In die laatste functie adviseert hij Leudal Energie, WeertEnergie en Zuidenwind bij de ontwikkeling van windparken. Voorts adviseert Joost de Herenboerderij Land van Weert.